Recept za zlato mleko

Recept za zlato mleko

Kaj je zlato mleko?

Zlato mleko je stoletja cenjena pijača, ki se pogosto uporablja v ayurvedski medicini. Sestavljeno je iz rastlinskega mleka in začimb ter ima protivnetne lastnosti. Tradicionalni napitek spodbuja delovanje jeter in je namenjen podpori in razstrupljanju imunskega sistema telesa.

Od kod nastane protivnetni učinek?

Protivnetni učinek zlatega mleka prihaja iz začimb. Kurkuma ima izredne protivnetne lastnosti in se v Aziji tradicionalno uporablja kot naravno zdravilo za različne težave, vključno z boleznimi želodca in ledvic. Svetovna zdravstvena organizacija pa priporoča kurkumo tudi pri revmatizmu, saj ima začimba močno protivnetno delovanje.

Napitku pa se dodaja tudi cimet in muškatni orešček, ki prav tako dokazano delujeta protivnetno.

Sestavine

Priporočamo, da uporabite visoko kakovostne sestavine, kot so bio sestavine.Tako lahko zlato mleko optimalno razvije svoj učinek.

  • 350 ml rastlinskega mleka (po možnosti mandljevega, ovsenega ali kokosovega mleka)
  • 120 ml vode (po možnosti mineralna voda)
  • 1 žlica kurkume (prašek)
  • 1 čajna žlička kokosovega olja
  • sveže nariban ingver
  • ščepec cejlonskega cimeta
  • ščepec muškatnega oreščka

Priprava

  1. V loncu zmešajte kurkumo in vodo in segrejte.
  2. Naribajte ingver in ga dodajte v mešanico, ki se počasi gosti.
  3. Dodajte ščepec muškatnega oreščka.
  4. Nadaljuje s kuhanjem, dokler ne nastane nekakšna pasta.
  5. V loncu segrejte rastlinsko mleko in vanj vmešajte pasto.
  6. Dodajte ščepec cimeta in kokosovo olje ter segrevajte še dve minuti ob neprestanem mešanju.
  7. Postrežite se vroče in uživajte.

Opomba: Če je mleko premočno, naslednjič uporabite manj paste. Za hitro rešitev pa enostavno dodajte še nekaj mleka.